legjobb zombis filmek.

January 22, 2011

szeretem a zombikat. szeretem őket ölni, szeretem őket nézni, ahogy más megöli őket. mi ez, ha nem szerelem? alant a legjobbak, és a legrosszabbak, ha filmről van szó.

28 nappal/héttel később (2002 / 2007)

míg az első részben egy “átlagos” zombi apokalipszisnek lehetünk szemtanúi, addig a másodikban egy jóval futurisztikusabb jövőképet csodálhatunk meg, ahogy az újraéledezni, terjeszkedni akaró emberiség hamar elbukik. bár ugye nem beszélhetünk “vegytiszta” zombikról, inkább csak nagyon dühös félholtakról, de ez bőven belefér a kategóriába, főleg, hogy az egyik legizgalmasabb film a témában az első rész.

legkirályabb szereplő: a kikötözött dühös ember a ház hátánál.

[rec] (2008)

a “spanyol mátyás-téren” zajló események elég nyomasztóak, főleg miután a halott emberek életre kelnek, és társaikat kezdik el gyilkolni. a dokumentumfilmnek beállított, kézikamerás horror nem új (sőt még a zombihorror sem, ld. diary of the dead), de ha valaki az igazat akarja tudni magdi anyus haláláról, az nézze meg.

a legidegesítőbb mondat: “kapcsolja ki a kamerát!”

az élőhalottak éjszakája (1990)

a hipsterséget egy kicsit alább adva nem az eredeti, 1968-as verziót, inkább a george a. romero mester által készült ’90-es remaket tartom az igazinak, mert még mai szemmel nézve is egy igen igényes, temetős-házbanbújkálós-epikhentelős múvi ez.

legjobb jelenet: az éppen támadást átélt lány mosolyog, amikor meglátja a fenekét az őt üldöző zombinak.

holtak hajnala (2004)

talán a legjobb film a témában (igen, megint a remake). zombi apokalipszis most! plázában elbarikádozás, tetőről sniperezés, platós kocsiról fűrésszel zombihentelés… kell ennél több? zack snyder (300, watchmen) egyetlen horrorja nagy sajnálatomra, pedig azóta éhezik a nép egy hasonló színvonalú alkotásra .

a legédesebb jelenet: az újszülött zombitrutymót édesen öleli apukája magához.

a tébolyultak (2010)

elvileg ez is egy remake, amit én el is hiszek, bár az eredetit nem láttam. egy kis iowa-i városka sheriffjének akad bőven gondja, amikor a város vízkészletét toxikus anyag szennyezi be, és ettől “tébolyultak” lesznek az élők-holtak, majd a kormány is vesztegzár alá veszi a városkát, se ki, se be. nagyon hangulatos, igazi körömrágós horror, kicsit hálivúdos, de ettől még 2010 egyik legjobbja.

amiből többet is elviselnék: BOOM! headshot!

legenda vagyok (2007)

Ha létezik olyan, mint mainstrem zombi horror, akkor a legenda vagyok egyértelműen azok közé tartozik. az amerikai függetlenségi háborúban is harcolt will smith főszereplésével készült, és amennyire az ilyen nagyközönségnek szóló filmek rosszak szoktak lenni, annyira lett ez jó. izgalmas, szomorú, lehangoló végkifejlet (a szó pozitív értelmében). a látványra egy szavunk sem lehet, mégha a sztori igazán különleges elemeket nem is hordoz magán.

említésre méltók még:

holtak földje (2005)

a föld elzombisodott. élőholtak bolyonganak a kihalt, sivár tájakon, miközben az élők az erőddé alakított városban húzzák meg magukat. vajon meddig mehet ez? a kérdésre hamar választ kapunk.

epik jelenet: a zombik megtanulnak fegyverrel lőni

zombieland (2009)

poszt-zombiapokalipszis, humorral, utazással, alap túlélőtippekkel.

legjobb mellékszereplők: twinkies és bill murray

a kaptár (2002)

t-vírus elszabadul a földalatti kísérleti központban, a kaptárban. a kijutás nem egyszerű.

haláli hullák hajnala (2004)

brit humor+zombik. nem a legjobb párosítás, de egyszer nézhető.

mutants (2009)

francia zombihorror, nagyon lassú cselekménnyel, de a film közepétől beindul. egy mentős és a fiújának a küzdelme a vírus na meg a többi lény ellen, plusz miszter szarháziék érkezése se segít a helyzeten. nem olyan rossz, mint a the horde, de a franciák nem értenek a zombikhoz.

the dead (2010)

ha a századik zombis film után már nincs arról kétségünk, hogy csak az amerikai és európai nagyvárosokban törhet ki zombijárvány, akkor a the dead megmutatja, hogy bizony afrikában is “készen állnak” az emberek, de főleg  a rob freeman által alakított brian hadnagy a világ végére. a helyszín és az amúgy érdekes sztori miatt jobb, mint egy átlagzombifilm.

dead season (2012)

egy teljesen átlagos poszt-apokaliptikus zombifilm, ahol a két főszereplő egy lakatlan szigetre menekül egy új élet reményében. persze a sziget mégsem lakatlan és az ott állomásozó ügyeletes rosszfiúk olyan dolgokra kényszerítik őket, amikre amúgy maguktól biztos nem vennék rá magukat. pl. harcolnak egymással, meg a zombikkal.

szégyenfal (ezek halál unalmasak [muhaha]. de tényleg.):

day of the dead (egyszer ijed meg az ember a film alatt, a végén. akkor is úgy, mint ahogy a legszarabb flessjátékok szokták, az előugró fejekkel. kerülendő.)
return of the living dead: necropolis (szar színészek és sztori, élvezhetetlen.)
diary of the dead (kézikamerás zombi horror, olyan mint a blair witch. csak ez unalmas, és béna.)
zone of the dead
pontypool – a zombik városa (kint tombolnak a zombik. mi meg egy rádióst nézünk 100 percen keresztül. szar.)
the horde
(ennél rosszabb film nem létezik)

ti ajánlottátok:

az élőholtak visszatérnek (1985)

zs kategória középvonalán elhelyezkedő zombihorror, amiben az iszonyatos színészek legalább olyan mókát jelentenek, mint mondjuk az a jelenet, amikor a frissen életrekelt zombi olyan mechanikus szerkezetet rak össze egy ajtó kinyitása érdekében, ami még nekem is alig menne. de van olyan is, hogy a sminket is lespórolják a ‘zombikról’. egy házibulit pillanatok alatt fel lehet dobni ilyen csodákkal, akárcsak a rákövetkező folytatással.

eaters (2010)

német film, amely a poszt-apokaliptikus világ groteszk oldalát próbálja megfogni. a túlélők vagy neonácik, vagy beteg, elkorcsosult elmével rendelkező emberek, akiknek a túlélésen túl a saját maguk szórakoztatásáról is gondoskodni kell. a vágóképek szépek, a két főszereplő hiteles, és a befejezés se annyira rossz, de ezen kívül nem sok pozitívumot lehet a filmről elmondani. iszonyat béna effektek néhol, az őrülteket játszó színészek borzalmasan idegesítőek és bénák, kínos verekedős jelenetek, és lassú cselekmény. de egyszer megnézhető nagy ínségben.

náci zombik/dead snow (2009)

a cím elég sokat elmond a filmről, egy egész jó hangulatú, bár néhol (remélhetőleg okkal) nevetségesen buta alkotásról van szó, egy könnyed délutáni tinihorrornak is betudható. hegyek, kincsek, zombik, nácik, mi kell még? a lényeg, hogy ne úgy üljünk neki, hogy életünk legjobb filmjét fogjuk megnézni, mert a humor-horror arányt nem sikerült a legjobban belőni, de azért egyszer nézhető.

holtak háza (2003)

a magyarul egyébként holtak szigetének fordított holtak háza uwe boll “szokásos” minőségű zombi horrorja, sok-sok ütnivalóan ellenszenves fiatallal, közepes alakításokkal, néhány villantással. egy kietlen sziget, életre kelt holtak, és borzalmas, borzalmas befejezés. a doomhoz hasonlóan itt is megkapjuk a “mintha a játékban lennénk” nézetet egy pár percig, ami egy kicsit nevetségesen hat, de még így is belefér a film az egyszernézős kategóriába.

plane dead (2006)

egy franciaországba tartó repülőgépen a raktérben “titkos szállítmány” tart célja felé, ám egy iszonyat béna történetvezetéssel sikerül zombirepülőt varázsolni a gépből. néhol nevetséges jelenetek sora, és sokszor fogja a fejét az ember, főleg az utolsó 10 percben, de amennyire adott a téma (bezártság és zombik), annyira nem kaptak még erre a párosításra a rendezők, úgyhogy akinek a con air: fegyencjárat nem volt elég véres, az most kiélheti beteges vágyait.

MIVEL NAPONTA NÉHÁNYAN MEGNÉZIK EZT A POSZTOT, ÍGY KÉRNÉM AZOKAT, AKIK JÁRATOSAK A ZOMBIFILM TÉMÁBAN, AZOK BÁTRAN AJÁNLJANAK KOMMENTBEN FILMEKET (akár névtelenül is), ÉS ÉN FRISSÍTEM A POSZTOT (ha ismerem a filmet, akkor azért, ha nem, akkor megnézem, és úgy). KÖSZI. :)

(frissítve: 2012. augusztus 21.)

Advertisements

29 Responses to “legjobb zombis filmek.”

 1. GT.: dezsooo Says:

  zombis filmeket mondjak?? hmmm.. hát a legnagyobb hiba az volt, hogy a 28 days latert írtad be, pedig az eredeti film a 28 weeks later, de üssekő azisjó, amúgy jó kis poszt/blog, a filmekkel nagyjából egyetértek, de szerintem a la horde nem olyan rossz, az a filmkategória, hogy: haggyukmááár. a végén ott feszengnek az ajtón, és mikor kijutnak végre a csaj lelövi a fekete srácot, hátnamost…havoltfegyveremérnem lőtte szét a zárat???? ????ftw??—……—
  film: the walking dead sorozat de nekem nagyon bejön, és zombis, végre láthatjuk mi van azután miután valahova eljutottak….mert egy sorozat.
  hirtelen nem ugrik be zombis film, de én is imádom őket, boxon is irtom őket—-ha neked is van boxod vegyél fel.

 2. Balázs Says:

  jap, a la horde vége borzalmasan gagyi, elég fail dolgok vannak benne. boxom van, viszont live-om nincs egyelőre. de tervben van. :D kösz. :)

 3. Anonymous Says:

  egy kis hazai: Hasfalmetszők
  egyszer azért megéri, csak azért már mert magyar :D

 4. Balázs Says:

  felcsillant a szemem a hazai zombifilm témára, aztán megnéztem, és valami meghalt bennem. :D

 5. Anonymous Says:

  a return of the living dead 1-2 A legjobb zombis filmek közé tartoznak igazán ZS kategória és a szinkron haláli…

 6. Anonymous Says:

  eaters című film nekem nagyon tetszett :D tiszta stalker hangulata volt

 7. Balázs Says:

  Megnézem mindkettőt, köszi srácok.

 8. Anonymous Says:

  Fido,avagy hasznos a zombi a háznál

 9. Anonymous Says:

  szerintem a qurantine 2 is nagyon nagy film érdemes megnézni. nekem legalábbis tetszett.

 10. Anonymous Says:

  house of the dead 1-2, a régi saga játékból :)

 11. ,,|,. Says:

  “GT.: dezsooo Says:

  August 20, 2011 at 11:14 am
  zombis filmeket mondjak?? hmmm.. hát a legnagyobb hiba az volt, hogy a 28 days latert írtad be, pedig az eredeti film a 28 weeks later,”

  nemtom honnan szartad ezt az ötletet, de lehet meg kéne nézned nappal/héttel sorrendben is a filmeket :PP

 12. Anonymous Says:

  igaza van. a napnál is világosabb hogy a 28 weeks later a folytatás.. úristen…Úgy volt vele Dezső majd megmondja a frankót. FAIL

 13. Anonymous Says:

  Ha szereted a zombis filmeket ezt sem hagyhatod ki :D .Legenda vagyok.

 14. Anonymous Says:

  náci zombik… :)

  • Kiralygomba Says:

   Gondolom ez alatt a “Dead Snow” című norvég zombi-vígjáték filmet érted. Nekem bejött, bár néhány jelenet az a kategória, hogy vígjátéknak is rossz, és már ezért is vicces. =]

 15. Norba Says:

  The Walking Dead! amerikai sorozat! magyar feliratal letölthetö nézhetö!

  lehet kicsit unalmasnak tünhet de nem az!
  mind 2 évad gyönyörű lett érdekes történet!
  érdekes komoly karakterekel
  nem sok helyszinel de szerintem böven jó igy is!
  két rendör figura járörözik!egyiket találatok érik és korházba kerül
  sokáig bent van de mikor felébred minden romokban és mindenüt élöhalotak!
  meg akarja találni a családját!
  a többit nézétek meg
  igen jó film

  • Balázs Says:

   A The Walking Dead-et én is nézem, szerintem sincs semmi baj a “drámai” rész erőltetésével, nem lehet több tíz részen keresztül csak a hentelést erőltetni. :)

 16. Kiralygomba Says:

  Sorozatnak ajánlanám a Highschool of the Dead-et. Igen, ez egy nem élőszereplős (konkrétan anime) sorozat, de a zombi-apokalipszises hangulat nagyon zsírul megvan benne, eléggé jó a történet, a rajzolás gyönyörű. Bónuszként van jó pár utalás benne néhány más zombis filmre. Sajnos még csak az első évadnál jár, ha minden igaz mostanában szándékozzák kiadni a második évadot. Ha nem zavar az egy-két animés poén (ezek főként itt-ott zavaróan belengő cickókon alapulnak), akkor nagyon ajánlom! Egy fájdalommentes, ingyenes és gyors regisztráció után le lehet tölteni felirattal vagy ONLINE HD-ben (!) is meg lehet nézni az ‘animeaddicts’ oldalán vagy az indavideo-n (google, nem akarok linkelni). Bővebb értékelés/leírást “Prof. William”-től olvashattok a neten!

 17. hullajelölt Says:

  Devil’s Playground, Plane Dead, The Dead, A Romero-féle 1985-ös ‘A holtak napja’ – ebből létezik egy remake is 2008-ból az amerikai pités kóristalánnyal. Rohadtjó zombis sorozat a The Walking Dead és az 5 részből álló kb 2 órás Dead Set (Hullaház) is.
  zombi-vígjáték kategóriában jó még a Dance of the Dead és a Hullajó ez utóbbi szerintem a valaha volt legvéresebb film :]

 18. Balázs Says:

  a holtak napját beleírtam, bár abból csak a remake-et láttam, de nagyon nem tetszett. a többit viszont köszi, hamarosan frissül a poszt. :)

 19. Anonymous Says:

  nekem tetszett ez is: Rammbock: Berlin Undead

 20. Gabriel Says:

  Egy érdekes zombi film még az Omega vagyok c. film
  (I Am Omega, 2007), a Legenda vagyok c. filmre hajaz.
  Tartalma:
  Egy halálos pestis utolsó túlélője (Mark Dacascos) örök harcra ítéltetett a mutánsokkal, akik uralmuk alá hajtották a Földet.
  Nemzet: amerikai
  Stílus: akció, horror
  Hossz: 86 perc
  IMDB Ratings: 3.2/10 from 1,953 users (ez mindent elmond a filmről)
  És a lényeg, hogy ez egy Asylumos film. :D
  http://videodrome.freeblog.hu/archives/2009/11/12/The_Asylum__A_Filmgyartas_Purgatoriuma/

 21. s Says:

  A holtak háza nevü film gagyi nem a jálom senkinek

 22. KettY Says:

  Kaptáááár *.* <3

 23. darkman Says:

  Gyerekek,amit én ajánlok,az egy klasszikus a műfajban,és bár sokan fikázzák a stílusban aggastyánná “zombult” Emberkét,én mégis azt mondom,hogy a 77-es Holtak hajnala mindent lő,Meg még talán,a Kutyaház! Az kellemes,női zombik szekálják a csókákat,kellemesen vicces!(Ja,meg Kelemen Anna pornója,na az borzasztó! :) ) Sziasztok,és jó filmezést!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: