the room (2003)

September 13, 2010

vannak filmek, amik a történettel, az operatőri/rendezői munkával, vagy épp a hiteles színészekkel szereznek magunknak rengeteg rajongót. aztán vannak filmek, amik eme tényezők teljes hiányát fordítják előnnyé, és lépnek kult-státuszba. a 2003-as the room olyan mesteri szinten ötvözi a hihetetlenül elcsépelt sztorit és az ezt eljátszani képtelen színészeket, hogy azt lehetetlen nem szeretni.

a történet egy átlagos párról szól, akik 7 év után úgy döntenek, hogy ideje lesz boldogságukat házassággal megpecsételni. azonban lisa (juliette danielle) egy éjszakai dugás után elmeséli az anyjának, hogy hogy ő amúgy nem is szereti már johnny-t (tommy wiseau – író, rendező, főszereplő, zseni), melyet a kékvérű pénzéhes anyuka nehezen tud elfogadni, mivel Johnny biztosítja az anyagi jólétet lisa számára. de hát ilyen az élet , úgyhogy itt lép színre mark (greg sestero), johnny legjobb barátja aki ezt bizonyítvány ki is elégíti úgy emberesen legalább négyszer a szemöldökcsipeszt még hírből sem látott asszonyt. ebből lesznek aztán bonyodalmak, a film végére még mark négy éve halott nagynénje is tudja, hogy lisa félredug vele, még magát johnny-t is beleértve, akit csak egy pár hónap után kezd el igazán zavarni ez a tény. a filmtörténet legdrámaibb tíz percét pedig a záró képkockák szolgáltatják, igazán érdemes megnézni az egész filmet. abszurd jelenetekben pedig nincs hiány:

– a létező összes barát rányit lisa-ra és mark-ra, miközben épp dugni próbálnak, ami nem is csoda, ha olyan hülye ötleteik támadnak, hogy johnny születésnapi partiján “szívjon mindenki kint egy kis friss evegőt” felkiáltással kiküldenek mindenkit, hogy ők nyugodtan tudjanak szerelmüknek teret adni.

– amikor johnny furfangosan kihallgatja menyasszonyát és édesanyját (a lépcsőfordulóban hallgatózik), ezzel pedig kiderítve, hogy megcsalják, ördögi tervet eszel ki: a telefonra ráköt egy diktafont és minden telefonbeszélgetést rögzít, hogy lebuktassa a nőjét. nem, nem lett volna elég egy büdös nagy pofon, vagy egy beretta, neki több bizonyíték kell.

bár ez csak két példa volt igazából nem is érdemes tovább vagdalkozni, egy kibírhatatlanul szar, és mégis szeretnivaló film ez, amivel egy partit pillanatok alatt fel lehet dobni. tommy wiseau egy pofával játssza végig az egész filmet, és mindig nevet, még a diktafont is kacarászva dugja rá a telefonra, és a markkal történő konfrontáció során tanúsított férfias magatartása egyszerűen csodálatra méltó:

pozitívumok:

– tommy wiseau tehetségének kibonatkozása minden téren
– juliette danielle melleit legalább ötször csodálhatjuk meg a film során
– depresszív, sokkoló befejezés

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: